Practice paper 5 Total English class 9 solutions

Practice paper 5 Total English class 9 solutions-today we will solve the question-answer of Practice paper 5 Total English class 9 solutions. Practice paper 5 deals with” Fill in the blanks, prepositions and joining sentences”. let’s start todays topic Practice paper 5 Total English class 9 solutions.

Also Read

Total English class 9 practice paper 1 solutions

Total English class 9 practice paper 2 solutions

Total English class 9 practice paper 3 solutions

Total English class 9 practice paper 4 Solutions

Total English class 9 practice paper 5 solutions

Practice paper 5 Total English class 9 solutions-Morning star solutions

Fill in the blanks with the correct tenses of the verbs given in brackets:icse solutions

1. Uma finished first though she ____late. (to Begin)

Ans. Uma finished first though she had begun late.

2. She believed that God everywhere. (to be)

Ans. She believed that God was everywhere.

3. The garden is now better kept than it ___  last year. (to be)

Ans. The garden is now better kept than it was last year.

4. I am sorry that you____ waiting so long yesterday. (to keep)

Ans. I am sorry that you were kept waiting so long yesterday.

5. Her face lighted up as he____  towards her. (to turn)

Ans. Her face lighted up as he turned towards her.

6. I asked him where he____   the book. (to leave)

Ans. I asked him where he had left the book.

 7. Amit told me that he___ come. (will)

Ans. Amit told me that he would come.

8. He would die before he ____  (to lie)

Ans. He would die before he would lie.

9. We all knew that sugar___  produced from sugarcane. (to be)

Ans. We all knew that sugar is produced from sugarcane.

10. She cannot read unless she ____  glasses. (to wear)

Ans. She cannot read unless she wears glasses.

Notes Practice paper 5 Total English class 9 solutions

11. It was eleven o’clock last night when I ____to bed. (to go)

 Ans. It was eleven o’clock last night when I went to bed.

12. After the rain____   over, the sun was up again. (to be)

Ans. After the rain was over, the sun was up again.

13. Who taught you that two and two _____ four? (to make)

Ans. Who taught you that two and two make four?

14. She carried flowers whenever she ____ the shrine. (to visit)

Ans. She carried flowers whenever she visited the shrine.

15. They made so much of noise that it ____  difficult to study. (to be)

Ans.

16. I ____(wonder) why we did not go abroad for higher studies.

Ans. I wondered why we did not go abroad for higher studies.

17. They____   (meet) regularly for two years.

Ans. They have been meeting regularly for two years.

18. Political tensions____   (spill) over into violence.

Ans. Political tensions spill over into violence.

19. For about a week he ____(complain) of a bad headache.

 Ans. For about a week he has been complaining of a bad headache.

 20. He_____  (work) for the company for ten years.

Ans. He has worked for the company for ten years.

Practice paper 5 Total English class 9 solutions-question answers

Fill in each of the numbered blanks with the correct form of the word given in brackets. Do not copy the passage but write in correct serial order the word or phrase appropriate to the blank space.

Youngsters who have more screen time are more likely to develop binge-eating disorder. The research  0 (find) that each additional hour spent ….I (watch) or streaming television led to 39% higher risk of binge-eating disorder one year later. Binge-eating disorder  2 (characterise) by eating large quantities of food in a short period of time, a feeling of loss of control during the binge, and  3….(experience) shame or guilt afterwards. Youngsters maybe more prone ….4….(overeat) while  5….(distract) in front of screen. They may also be 6 (expose) to more food advertisements on television. With remote learning, the cancellation of youth sports and social isolation, youngsters are currently exposed to unprecedented levels of screen time. Although screen time had important benefits such as education and ….7….(socialise) during the pandemic, parents should try  8 (mitigate) risk from excessive screen time such as binge eating.

Answer-

Youngsters who have more screen time are more likely to develop binge-eating disorders. Research has found that each additional hour spent watching or streaming television led to a 39% higher risk of binge-eating disorder one year later. A binge-eating disorder is characterised by eating large quantities of food in a short period of time, a feeling of loss of control during the binge, and experiencing shame or guilt afterwards. Youngsters may be more prone to overeating while distracted in front of a screen. They may also be exposed to more food advertisements on television. With remote learning, the cancellation of youth sports and social isolation, youngsters are currently exposed to unprecedented levels of screen time. Although screen time had important benefits such as education and socialising during the pandemic, parents should try to mitigate the risk of excessive screen time such as binge eating.

Total English class 9 practice paper 5 question answers

Practice paper 5 Total English class 9 solutions-Fill in the blanks with an appropriate word:

1. My mother could not hide her happiness___ my success.

Ans. My mother could not hide her happiness over/at my success.

2. Everybody in the room laughed____   his proposal.

Ans. Everybody in the room laughed at his proposal.

 3. An accident is holding___ traffic.

Ans. An accident is holding up traffic.

 4. We were amazed___ what the child said.

Ans. We were amazed at what the child said.

5. Since it began to rain heavily, the meeting was called  ___

Ans. Since it began to rain heavily, the meeting was called off.

6. The High Court set ___  the decree of the lower court.

Ans. The High Court set aside the decree of the lower court.

7. The two families are living ___ the same roof.

Ans. The two families are living under the same roof.

8. He was not willing to take ____ the challenge.

Ans. He was not willing to take up the challenge.

Question and answers of Practice paper 5 Total English class 9 solutions

(c) Join the following sentences to make one complete sentence without using and, but or so.

1. Raman went to the USA to study law. His sister also went to the USA to study law.

Ans. Raman as well as his sister went to the USA to study law.

2. My old car was slow. My new car is much faster.

Ans. My new car is much faster than my old car.

3. Clear your dues. Then you will be given roll numbers.

Ans. You will be given roll numbers after you clear your dues.

4. Arjun is still very weak. He must not play cricket yet.

Ans. Arjun is still too weak to play cricket.

Morning star-Practice paper 5 Total English class 9 solutions

(d) Rewrite the following sentences according to the instructions given after each. Make other changes that may be necessary, but do not change the meaning of each sentence.

1. No one else fared so badly as she did in the exam. (Begin: She fared  )

Ans. She fared worse than anyone else in the exam.

2. Everyone likes to be appreciated. (Begin: Who )

Ans. Who does not like to be appreciated? 

3. He is alleged to have stolen his friend’s bike. (Begin: It

Ans. It is alleged that he stole his friend’s bike.

4. “Ravi you better start preparing for the exam now,” said mother. (Begin: Mother told Ravi ….. ….)

Ans. The mother told Ravi to start preparing for his exam immediately.

5. By turning the handle clockwise you can lock the door. (Begin: If  )

Ans. If you turn the handle clockwise you can lock the door.

6. None of us should tolerate intellectual dishonesty. (End: …. Tolerated)

Ans.  Intellectual dishonesty should not be tolerated

7. It is a pity that I did not take my doctor’s advice. (Begin: I wish  

Ans. I wish I had taken my doctor’s advice.

8. Don’t blame her if the mirror is broken. (Begin: She is not

Ans. She is not to be blamed if the mirror is broken.

Leave a Comment