Our Tree solution for DAV class 6 English literature

Our Tree solution for DAV class 6 -In this article, queryexpress provides the best Our Tree: DAV class 6 English literature chapter 9 Solution. We are giving our best to provide you with the best and most accurate solution of Our Tree solution for DAV class 6 for your reference. Kindly write it down in your workbook and prepare the chapter our tree accordingly.

Chapter 9- Our Tree

Our Tree solution for DAV class 6 Enlish literature

DAV class 6 English literature chapter 9 Question answers, a summary of the poem is explained below. Please refer to your textbook while solving the questions. Let us start Our Tree solution for DAV class 6

Our Tree solution for DAV class 6 Answers

Understanding the Poem-Our tree

A. Complete the summary of the poem by filling in the blanks with appropriate words:

A tree takes a long time to grow. For many years, the trunk of the tree pushes the sky to grow higher and higher. The branches grow long as if they were stretching their arms and reaching out fingers. With every year, the season’s change and the tree leave also change from green to yellow and then from yellow to green. Since the time of the speaker’s grandfather’s father, there had been an elm outside his school whose shadow could be seen across the playground. The speaker felt sad when this tree was cut off by some men within ten minutes.

Answer the following questions in brief:

1. What do ‘the arms’ in line 3 refer to?

Answer: According to the poet, he explains the arms in line 3 refer to the branches of the tree. That means the poet imagines that the branches of the tree look like their fingers.

2. What do ‘wooden fingers’ in line 4 refer to?

Answer: According to the poet, the wooden fingers in line four refer to the branches of the tree. That means the branches of the tree means its stems and twigs.

3. Bring out the contrast between the beginning and the ending of the poem.

Answer: At the beginning of the poem “Our tree” the poet was so happy to see that the tree is growing year after year. That means it takes lots of time for a tree to grow. But at the ending, the poet became sad to see that people were cut down the tree for their use. They cut the entire tree in just 3 minutes which makes the poet sad.

C. The poet has used some imaginative metaphors and beautiful similes in the poem. In the table given below are some extracts from the poem. Mention whether the extract is a simile or a metaphor.

Extracts Simile or metaphor
So many years of pushing the sky Metaphor
Long branches stretch the arms Metaphor
Reach out with their wooden fingers Metaphor
Years drift by, fall like leaves Simile
the extract is a simile or a metaphor?

HOTSOur Tree solution for DAV class 6

A. What does the poet want to convey by saying, it took ten minutes. Discuss with your partner.

Answer: The poet said, “it took ten minutes” because it took only ten minutes to cut down and chop a tree. as we know that a tree takes so many years to grow. but the greedy people cut off the tree within a few minutes for their use.

B. The poet has mentioned many phrases and words in the poem telling that it takes long for a tree to grow. Discuss.

Answer: The phrases which the poet has mentioned in the poem telling that it takes longer for a tree to grow are as follows.

  • Pushing the sky – It means a tree takes long time to reach and touch the heights of sky.
  • Stretch the arms – A tree takes quite a long time to grow its branches, stems and twigs.
  • Reach out with their wooden fingers – it means that the tree grows their small stem.

Life Skills-Our Tree solution for DAV class 6

Imagine that you adopted a plant in your school or near your house. Write five things you would do to help it grow into a strong big tree.

Answer: I would like to take care of that tree in the following manner to grow it.

  1. Every day when will I come to school, I will water the plant.
  2. I will protect the tree from animals by fencing it.
  3. With the help of elders, I will manure the tree so that it will grow properly.
  4. I will tell other students not to play near the growing tree.
  5. I’ll instruct the Gardner to take care of the tree when I’m absent.

Values-Our Tree: DAV class 6 English literature chapter 9 Solution

You have observed that vast stretches of grassland that were the lungs of your town have been converted into concrete jungles. Discuss with your partner the possible consequences of this cruel activity.

Answer: 

  1. Deforestation or cutting off trees lead to air pollution
  2. This air pollution is the main reason for global warming.
  3. Pollution leads to many diseases like asthma, skin cancer and many more.
  4. Cutting tree causes soil erosion.
  5. Trees are the main source to get oxygen and fresh air. by cutting them it will be difficult for us to get fresh air.

Writing Skills-Our Tree: DAV class 6 English literature chapter 9 Solution

On the occasion of ‘Van Mahotsava’, prepare a speech to be delivered in the morning assembly on the topic ‘Save Trees, Save Life’.

Good morning to all. Respected teachers, Principal mam, and my dear friends. Today I am going to talk about an important topic “Save Trees, save life” during this ‘Van Mahotsava’ function.

As we know how important the tree is to the world. But even after knowing everything, we are blind in our selfishness and are cutting trees. The tree cleans the harmful carbon dioxide left by us and gives fresh oxygen for our living. From the root of the tree to the leaves, the tree comes into our work.

Medicines are made from the tree for many benefits; their fruit fills the stomach of many animals. Trees provide us shade in summer. We get countless benefits from the tree. If there is a tree then there is no risk of soil erosion. There is no change in the weather, due to which farming can be done very well.

But due to the cutting of trees, the animals living in the forest are now engaged in the city. Without Natural Habitat their numbers are decreasing day by day. In fact, this is not right for the ecological balance. Farming is not being done on time due to the cutting of trees. Change of weather is a big reason for this.

Conclusion-Our Tree: DAV class 6 English literature chapter 9 Solution

Here we conclude our topic Our Tree: DAV class 6 English literature chapter 9 Solution. Hope you guys found these solutions useful. Write down these answers in your notebook and keep practising for your upcoming exam. If any suggestions, feel free to comment. Stay connected. Thank you.

Also Read-

DAV class 6 English literature chapter 9 Question answers “Our Tree

DAV class 6 English literature chapter 10 “Attila” Questions answers

Class 6 English literature chapter 10 “Attila” MCQs

The case of copied question papers question answer

Dav class 6 English literature chapter 9 MCQs

FAQs

What do ‘the arms’ in line 3 refer to?

According to the poet, he explains the arms in line 3 refer to the branches of the tree. That means the poet imagines that the branches of the tree look like their fingers.

What do ‘wooden fingers’ in line 4 refer to?

According to the poet, the wooden fingers in line four refer to the branches of the tree. That means the branches of the tree means its stems and twigs.

What is a metaphor?

A metaphor is defined as a figure of speech that is used to compare two dissimilar things. that means the things aren’t the same but they have something in common.

What is Simile?

A simile is defined as a figure of speech that compares two dissimilar things using the words ‘like’, so, then and ‘as’.

Leave a Comment